add_header X-Frame-Options "SAMEORIGIN";

Terugkeer naar kantoor zou geen stap terug moeten betekenen voor transformatie

Algemeen nieuws | Beveiliging | Zscaler
maart 4, 2022
Horizon Telecom klantenportaal

De meeste mensen zijn de afgelopen maanden gewend geraakt aan het thuiswerken. Na de aanvankelijke snelle overgang naar thuiswerken aan het begin van de pandemie en de strijd om veilige verbindingen mogelijk te maken met applicaties en data in de multicloud en het datacenter, zijn IT-teams er sindsdien in geslaagd om technologie en processen aan te passen aan de nieuwe situatie en eisen van een externe workforce.

Terug naar normaal
Nu vaccinatieniveaus wereldwijd stijgen, hopen velen dat we kunnen terugkeren naar kantoor en dat de wereld terugkeert naar ‘normaal’. Bedrijven doen er echter goed aan te kiezen voor een aanpak die hun digitaliseringsplannen bevordert, in plaats van belemmert, en die rekening houdt met de gerelateerde security-risico’s. Dit schrijft James Tucker, Sales Engineering Director Benelux and Nordics bij Zscaler.

Graag terug naar kantoor
Tucker: “Het is begrijpelijk dat veel werknemers na zo’n lange periode van beperkingen graag weer naar kantoor willen om collega’s face-to-face te zien. Deze impuls kan er echter voor zorgen dat men minder voorzichtig is dan voorheen en kan dus leiden tot meer risico’s – niet alleen met betrekking tot het virus, maar ook wat betreft cyberdreigingen.

Gedurende de periode van het werken op afstand hebben IT-securityprofessionals gevochten tegen malware die niet alleen probeerde het end-user-apparaat te compromitteren, maar ook de infrastructuur te infiltreren. Veel laptops bevinden zich nu namelijk buiten de bedrijfsomgeving en dus ook buiten de directe controle van IT-teams. Het terugbrengen van deze apparaten naar een bedrijfsnetwerk zal ongetwijfeld leiden tot een toename in het aantal security-incidenten. Dit omdat sommige malware speciaal ontworpen is om te sluimeren totdat het hostapparaat terugkeert naar het bedrijfsnetwerk. Een goede planning, en idealiter een complete zero trust-strategie, is van cruciaal belang om dit risico te minimaliseren.”

Bedrijven mogen niet de fout maken om de terugkeer naar kantoor te interpreteren als een terugkeer naar de normale gang van zaken, waarbij ze negeren wat er is gebeurd sinds het personeel het kantoor verliet. Hoe jij deze fout kan voorkomen lees je in het volledige artikel van Zscaler op managersonline.nl.