add_header X-Frame-Options "SAMEORIGIN";

Van SD-WAN naar SASE: Hoe de evolutie door gaat

Beveiliging | Cato Networks
april 23, 2024

BMW Driving Experience in:

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Van SD-WAN naar SASE: Hoe de evolutie door gaat

Luuk Halewijn legt uit

In 2020 markeerde de lancering van Secure Access Service Edge, of SASE, door Gartner een significante transformatie in de netwerk- en beveiligingssectoren. Deze ontwikkeling bracht SD-WAN, een belangrijke technologische trend aan het begin van het decennium, in de schijnwerpers door de integratie van Cloud mogelijkheden voor verbeterde beveiliging.

SASE vertegenwoordigt een complete oplossing voor WAN-connectiviteit en beveiligingsdiensten, door de kernnetwerkfuncties van SD-WAN te combineren met aanvullende functionaliteiten om een uitgebreidere oplossing te bieden dan traditionele apparaten alleen kunnen leveren.

Nu het netwerken een nieuw tijdperk in gaat, stuurt de evolutie van WAN ons richting SASE. We zullen dieper ingaan op de intrigerende verbinding tussen SD-WAN en deze opkomende technologie om de vooruitgang in onze netwerken te begrijpen.

SD-WAN: Een stap vooruit in de evolutie van WAN

Naarmate werklasten naar de Cloud verschoven, bood SD-WAN-technologie bedrijven een betrouwbaar en wendbaar alternatief. Het bleek budgetvriendelijker dan MPLS voor talrijke toepassingen. Deze innovatieve optie won aanzienlijke tractie gedurende het afgelopen decennium als een effectieve oplossing voor WAN-connectiviteit in meerdere Clouds.

SD-WAN-technologie heeft het WAN-landschap gerevolutioneerd, waardoor bedrijven netwerkprestaties en kosten-efficiëntie kunnen maximaliseren terwijl tegelijkertijd problemen met trombone-routing worden aangepakt. Deze state-of-the-art oplossing biedt ook een schat aan extra fouttolerantie in netwerken van de laatste mijl.

Bedrijven hebben SD-WAN snel omarmd, zoals geïllustreerd door zijn positie als de op twee na populairste primaire use-case in Cato’s Networking Survey van 2019 en de meest favoriete van alle gevallen in 2020.

Wat SD-WAN-apparaten alleen niet kunnen leveren

Naarmate bedrijven hun werklasten naar de Cloud verplaatsten, kwam SD-WAN-technologie naar voren als een betrouwbare en flexibele optie. Het bood een kosteneffectief alternatief voor MPLS voor vele toepassingen. In het afgelopen decennium heeft deze innovatieve aanpak aanzienlijke populariteit gewonnen als een effectieve oplossing voor WAN-connectiviteit in verschillende Clouds.

Naarmate de behoefte aan Cloud connectiviteit is gegroeid, is de ontevredenheid onder SD-WAN-gebruikers toegenomen. Dit komt omdat moderne netwerken meer nodig hebben dan alleen statische site-naar-site verbindingen. Ze vereisen openbare internettoegang en geavanceerde Cloud services. Hoewel SD-WAN-apparaten bedrijven dichter bij het voldoen aan hun behoeften brengen, zijn ze niet volledig uitgerust om alle netwerk- en beveiligingsuitdagingen aan te gaan waarmee de bedrijven van vandaag worden geconfronteerd. Specifiek vertonen SD-WAN-apparaten de volgende beperkingen:

  • Gebrek aan een wereldwijd backbone: SD-WAN-apparaten werken bovenop de bestaande netwerkinfrastructuur, wat betekent dat de behoefte aan een hoog presterend en betrouwbaar netwerk-backbone niet wordt vervuld door alleen SD-WAN-apparaten.
  • Gebrek aan geavanceerde beveiligingsfuncties: SD-WAN-apparaten kunnen veel hedendaagse netwerkscenario’s accommoderen, maar schieten tekort in het voldoen aan beveiligingsbehoeften. Hierdoor moeten bedrijven vaak jongleren met een mix van beveiligings- en netwerkapparaten van verschillende aanbieders (zoals CASB’s) om aan hun vereisten te voldoen. Deze situatie draagt bij aan hogere netwerkkosten en complexiteit, aangezien elk apparaat moet worden aangeschaft, ingesteld en onderhouden door interne IT-teams of een Managed Service Provider (MSP).
  • Geen ondersteuning voor het mobiele personeel: SD-WAN-apparaten zijn inherent ontworpen voor site-naar-site connectiviteit. Ze bieden echter geen oplossing voor de beveiligde verbinding van mobiele gebruikers.

SASE: De volgende grote sprong voorwaarts

SD-WAN biedt aanzienlijke voordelen, maar mist uitgebreide dekking. Deze kloof wordt opgevuld door de belofte en het potentieel van SASE, dat verschillende componenten integreert om een verenigde beveiligingsoplossing te bieden. Door meerdere diensten te incorporeren, waaronder SD-WAN, biedt SASE complete en betrouwbare bescherming.

SASE stelt organisaties in staat om hun randen te verbinden en te beveiligen – van locaties tot mobiele gebruikers en Cloud bronnen – terwijl ze profiteren van de kosteneffectiviteit van internettoegang in combinatie met de betrouwbaarheid en prestaties van MPLS. Dit wordt bereikt door verkeer door een Point of Presence (PoP) op een geoptimaliseerd wereldwijd netwerk te leiden, waardoor maximale beveiliging wordt gegarandeerd zonder in te boeten aan wendbaarheid of bereik.

SD-WAN voorziet bedrijven van een efficiënt en Cloud-compatibel netwerk, maar SASE tilt dit verder. Door kostenefficiëntie en wendbaarheid te combineren met robuuste netwerkcapaciteiten en inherente beveiliging binnen zijn kernarchitectuur, samen met een privé-backbone voor veilige end-to-end connectiviteit, biedt SASE de uitgebreide oplossing waar organisaties naar op zoek zijn.

Belangrijke kenmerken van SASE omvatten:

  • Cloud-native architectuur: Een Cloud-native, multi-tenant aanpak van WAN-infrastructuur stelt SASE in staat elk rand-eindpunt te ondersteunen, zoals het mobiele personeel, zonder in te boeten op prestaties of beveiliging. Bovendien betekent dit dat de complexiteiten van upgrades, patches en onderhoud worden beheerd door de SASE-provider, waardoor bedrijven worden bevrijd van deze verantwoordelijkheden.
  • Wereldwijd netwerk-backbone: Een privé-netwerk-backbone, zoals die van Cato, die meer dan 70 PoPs omvat en een uptime SLA van 99.999% biedt, stelt SASE in staat een betrouwbaarheidsniveau te bieden dat standalone apparaten niet kunnen bereiken.
  • Convergentie van netwerken & beveiliging: SD-WAN vertegenwoordigt slechts één component van het grotere WAN-netwerk- en beveiligingskader. SASE vult SD-WAN aan met functies zoals NGFW, IPS, CASB, DLP en SWG. Door de gehele netwerk- en beveiligingsinfrastructuur te integreren in één Cloud-native platform, verkrijgen bedrijven verbeterde zichtbaarheid, verminderde silo’s en verbeterde beveiliging.
  • Vereenvoudigd beheer: Door de noodzaak voor talrijke apparaten en complexe integraties te elimineren, en door een eenvoudige beheerinterface te bieden, vereenvoudigt SASE het WAN-beheer. Hierdoor worden operationele kosten en netwerkcomplexiteit verminderd, waardoor IT zich kan concentreren op kernbedrijfsfuncties in plaats van infrastructuuronderhoud.

SASE biedt ondernemingen de kans om hun gedistribueerde netwerken efficiënt en veilig te beheren met een uitgebreide oplossing die aanzienlijk de mogelijkheden van traditionele beveiligingsapparaten overtreft.

SASE is de Enterprise WAN-standaard van vandaag

Met de integratie van SD-WAN en geavanceerde beveiligingsfuncties is SASE de voorkeursoplossing geworden voor bedrijfsnetwerken. Deze revolutionaire benadering van WAN biedt aanzienlijke voordelen, zodanig dat Gartner voorspelt dat minstens 40% van de ondernemingen tegen 2024 SASE zal adopteren. Alom geprezen door industrie-experts, staat deze innovatieve architectuur klaar voor verdere expansie in de toekomst.

Waarom Horizon Telecom

Als u op zoek bent naar een betrouwbare en uitgebreide oplossing voor uw WAN-connectiviteit en beveiligingsdiensten, zoek dan niet verder dan Horizon Telecom. Terwijl de evolutie van WAN voortschrijdt naar SASE, is het essentieel om een partner te hebben die kan bijblijven met de nieuwste technologie.

Horizon Telecom biedt een privé wereldwijd netwerk-backbone, cloud-native architectuur en geavanceerde beveiligingsfuncties zoals IPS, CASB en SWG. Door Horizon Telecom te kiezen als uw MSP-partner, kunt u profiteren van vereenvoudigd beheer, verhoogde zichtbaarheid en verbeterde beveiliging, allemaal geleverd als één cloud-native platform. Wacht niet om vooruit te springen met SASE – ga een partnerschap aan met Horizon Telecom voor een complete en betrouwbare oplossing voor uw WAN-behoeften.

Neem vandaag nog contact met ons op of meld u aan voor een demo om zelf te ervaren hoe Horizon Telecom u kan helpen concurrerend te blijven in de steeds veranderende markt van vandaag. Met Horizon Telecom als uw partner, kunt u erop vertrouwen dat uw netwerk veilig is en geoptimaliseerd voor succes.